Gisteren was de behandeling van de najaarsnota. De raad dient geïnformeerd te worden over onvoorziene uitgaven. Benieuwd naar onze inbreng? Lees gerust verder.

Voorzitter,
Als eerste de complimenten aan het college voor het presenteren van een heldere goed leesbare najaarsnota. Of, zullen we het de winternota gaan noemen. Dat is wel een beetje flauw, maar toch. De fractie van GroenLinks vindt het toch wel zeer wenselijk dat de najaarsnota, het in september aan de raad wordt voorgelegd. In de rapportage worden, met betrekking tot de uitvoering van de begroting, verbanden gelegd tussen de plannen en voornemens zoals opgenomen in de Begroting 2018 en de stand van zaken na acht maanden van dit jaar. De najaarsnota is namelijk ook een moment waarop de raad kunnen bijsturen op het beleid en de daarbij behorende financiën. Nu zijn er nog maar 3 weken, tot aan het kerstreces.In de verschillende commissievergaderingen hebben wij al nadere duiding gevraagd op een groot aantal onderwerpen. Daarom zal ik mij in deze bijdrage slecht beperken tot enkele punten, waar wij graag extra aandacht aan willen geven.

Programma 1; Bestuurlijk domein
Er wordt voorgesteld om maar liefst 150.000 euro uit de algemene reserve te onttrekken, ten behoeve van de wachtgeldregelingen van twee voormalige wethouders. Uiteraard is de gemeente zich gehouden aan de verplichting om uitvoering te geven aan deze regeling.  Maar de betreffende wethouders hebben niet alleen dit recht, maar ook een plicht. En wel een sollicitatieplicht. Hoe monitort het college dat aan deze plicht wordt voldaan? De gemeente heeft hier toch ook een financieel belang! Graag een reactie van het college.

Programma 2; Sociaal Domein
We moeten het even hebben over de subsidie Cultuurhuis Heemskerk én Bestemmingsreserve Des-integratiekosten. Luisteraars, kijkers…dit wordt wat technisch. Maar dat is even nodig om duidelijk te maken waar het hier omgaat. Blijf vooral kijken en luisteren. Want wat wordt hier gevraagd aan de raad: Met betrekking tot de subsidie 2016-2017 aan Cultuurhuis, is geen rekening gehouden met subsidie in natura door de inzet van docenten. (Daar houdt de zin op). Hierdoor kan het bedrag van ruim 47.000 euro worden teruggestort naar de bestemmingsreserve. Dat is mooi. De bestemmingsreservepot wordt hiermee weer een beetje aangevuld. Het totaal wat in deze pot zat was 2 miljoen (vastgesteld in februari 2016 – toen ging het nog over de Muziekfabriek). Wat is daar nog van over? Graag een antwoord van het college?  Dat lijkt nu wel een technische vraag, maar wel een zeer relevante. Temeer er onder het kopje “Bestemmingsreserve Des-integratiekosten”, maar liefst een bedrag van 600.000 euro gevraagd wordt over te maken. Nu legt het college netjes uit waarom dit bedrag nodig is. “Het verdienvermogen van de docenten die om niet worden ingezet voor het Cultuurhuis Heemskerk is in de tweede helft van het schooljaar 2017-2018 achter gebleven bij de verwachtingen”. Los van het feit dat deze zin niet helemaal klopt heb ik deze zin meerdere keren moeten lezen?

Ondertussen vraag ik u, kijkers en luisteraars, bent u er nog? Want wat staat hier nu? De tweede helft van het schooljaar 2017-2018. Ik moest er echt even over nadenken over welke periode in het jaar we dan zitten. Ik kom uit in het voorjaar. Laat ik het een beetje ruim nemen. In het voorjaar van 2018 was dus al bekend dat er 600.000 euro extra aan het Cultuurhuis moet worden overgemaakt. Dit college heeft hierover de raad nooit over geïnformeerd. Pas nu, in de najaarsnota. In 9 regels wordt er een bedrag van 600.000 euro gevraagd. 600.000 euro! In de commissievergadering heb ik nog gevraagd: wanneer werd duidelijk dat dit bedrag nodig was. Hier kreeg ik niet echt een duidelijk antwoord op. Er werd wat omheen gedraaid. Ik heb nog even op de site van het Cultuurhuis gekeken, op zoek naar een jaarverslag. Je zou toch denken dat dit openbaar is. Ik heb het niet kunnen vinden. Dit jaarverslag zo namelijk enig inzicht kunnen geven waar het geld wat aan het Cultuurhuis besteed wordt. Je zou toch denken dat een flink gesubsidieerde instelling verantwoording moet afleggen aan de subsidieverstrekker, namelijk de gemeente. Heeft het college een financiële verantwoording gehad van het Cultuurhuis? Zeker ook omdat naar nu blijkt er bij de gemeente wordt aangeklopt voor een bedrag van 600.000 euro.

Begrijp me goed. Ik gun het Cultuurhuis echt succes. En ik snap ook best dat er in aanloop van de oprichting van een dergelijke organisatie ook dingen niet voorzien zijn. Maar, ik zou geen knip voor de neus waard zijn als ik mijn taak als raadslid niet naar behoren zou uitvoeren. Met het vaststellen van de najaarsnota worden wij geacht als raad, het college te controleren en eventueel bij te sturen.

Ik kan niet anders dan concluderen dat het college verzuimd heeft zich te houden aan haar actieve informatieplicht. Graag hoor ik van de andere collega’s wat zij hiervan vinden? Aan het college vraag ik: hoe kan het zijn dat u niet eerder heeft aangegeven dat er een flink financieel te kort dreigde te ontstaan? Ik en ik denk ook de kijkers en luisteraars zijn zeer benieuwd naar het antwoord.

Zal ik nog even een reactie geven op het fysiek domein? Ik doe het maar niet. In de verschillende commissievergaderingen is er wat ons betreft goed en genoeg uitleg en rekenschap gegeven over de uitvoering van de lopende begroting. Daarvoor verdient het college oprecht een compliment. Maar, zoals het college zelf in haar inleiding schrijft: Deze tussentijdse rapportage is het laatste verantwoordingsmoment binnen het begrotingsjaar 2018. Ik verwacht dan ook dat het college deze verantwoording neemt.