De 1e avond van de tweeluik over de Voorjaarsnota zit er op. De fractie GroenLinks heeft haar visie hierop laten schijnen. Hier volgt deel 6.

Voorzitter, tot slot.
Ik zou eigenlijk nog aandacht willen vragen voor nog een tal van zaken uit de Voorjaarsnota. Denk bijvoorbeeld aan het milieubeleidsplan, of kostendekkendheid van leges, of verbinding A8-A9. En als we het er toch over hebben…hier dan toch nog even een vraag over: De ph is uit de Stuurgroep gestapt. Is de ph bereidt (nu er een nieuwe coalitie in de Provinciale Staten is gevormd met andere mensen en andere ideeën), te overwegen weer zitting te nemen in de Stuurgroep?
We moeten het nog even hebben over het dekkingsvoorstel in het Raadsvoorstel. Er wordt voorgesteld de bestemmingsreserve Sociaal Domein (2.2 miljoen) te laten vrijvallen om tot een sluitende dekking te komen. Dit vindt de fractie van GroenLinks toch echt zeer onwenselijk. In ditzelfde voorstel wordt genoemd dat er sprake is van een toename van het gebruik van WMO voorzieningen en van zorg in zijn algemeenheid. Dit betekent dus dat er voor de gemeente financiële onzekerheid en risico bestaat. Het is dan juist goed hier indien nodig wat extra middelen voor te hebben. Het staat ook haaks op het besluit wat we afgelopen donderdag hebben genomen met betrekking tot de Participatiewet. Want, hiervoor hebben wij juist wel een bestemmingsreserve ingesteld. Ik hoor graag van het college welke andere mogelijkheid zij hebben om tot dekking van het tekort te komen, opdat deze bestemmingsreserve in stand gehouden kan worden.

Voorzitter,
Ik ben mijn betoog begonnen met een schets hoe de wereld, Europa, Nederland en Heemskerk te maken kan krijgen met tegenstellingen. Voor of tegen. En ik wil hier ook mee eindigen. Want, wat mij toch van het hart moet is de samenwerking binnen de IJmond. Samenwerking binnen de IJmond kent namelijk ook voorns en tegens. En op dit moment werkt de samenwerking ons alle drie, tegen. Dit terwijl samenwerking op zichzelf geen vraag is, maar een noodzaak. Ik zou daarom ook een oproep willen doen aan mijn collega’s hier in deze raad, maar ook aan de collega’s in Beverwijk en Velsen. Alstublieft, kijk naar de overeenkomsten, kijk over je grenzen heen, kijk naar alle inwoners van de IJmond, bekijk dat op alle beleidsterreinen. SAMEN. Ik zou dan ook de wens uit willen spreken om na het zomerreces opnieuw met elkaar in gesprek te gaan en ons dan vooral te richten op de pro’s, de voors, die IJmondiale samenwerking brengt. SAMEN. Dank u wel.