Zorg
Kinderen die thuis met problemen te maken krijgen, moeten goed geholpen worden. Deze hulp moet snel en integraal aangeboden worden. Elk kind heeft recht op goede jeugdhulp. Moeizame toegang tot en wachttijden voor hulp moeten verdwijnen. We zetten kwaliteit en toegankelijkheid voorop, zodat ieder kind de hulp kan krijgen die het nodig heeft. GroenLinks Heemskerk is tegen budgetplafonds. Budgetplafonds in de Jeugdhulp hebben vaak als gevolg dat hulp wordt uitgesteld totdat een crisis ingreep noodzakelijk is. Dit zorgt niet voor een duurzame oplossing van het uitgaveprobleem.
We kiezen ook voor een preventieve aanpak en zorgen dat kinderen en jongeren op een laagdrempelige manier bij jeugdteams en jongerenwerkers terecht kunnen.
Wij zetten in op laagdrempelige en wijkgerichte ondersteuning voor de jeugd en het beter positioneren van positieve krachten en sleutelfiguren voor de jeugd. Zij zijn immers in de wijk als de ‘oudere broer/zus’ die ‘boosheid met liefde’ kunnen toepassen.
Tijdig optreden
Wij willen dat er meer aandacht komt voor kinderen met lichtere problematiek. Jeugd en jongerenwerkers in de wijken kunnen door uitwisseling van aanpak met scholen, wijkagenten, de opvang en ouders preventief en ondersteund werken. Door vroege signalering, onderzoek en gerichte hulp kunnen zelfs uit huis plaatsingen worden voorkomen. Wij zetten in op initiatieven als de stichting Buurtgezin met als doel de actieve ondersteuning en ontlasting van ouders voor deze kinderen.
Investeren in de jeugd
We investeren in de jeugd. Dit betekent dat het voorzieningenniveau beter kan. We zetten in op renovatie van de JOP's (Jongeren Ontmoetingsplek). Ook breiden we de activiteiten en ontmoetingsplekken voor jongeren uit. Daarnaast zorgen we voor goede informatievoorziening over wat er verandert wanneer je 18 jaar wordt. Een fijne leefomgeving, begint natuurlijk pas bij goede huisvesting. Zie hoofdstuk 1 voor onze standpunten over jongerenhuisvesting.
Mantelzorgers ontlasten
Als iemand hulp nodig heeft, is het erg fijn wanneer er geholpen wordt door iemand uit diens directe sociale omgeving, bijvoorbeeld een partner, kind of een buur. Mantelzorg bieden kan echter wel zwaar zijn en veel vragen van de mantelzorger. Daarom vindt GroenLinks het belangrijk dat deze groep aandacht krijgt en in hen geïnvesteerd wordt. Dit betekent dat respijtzorg ingezet moet kunnen worden, zodat de mantelzorger ontlast wordt en het weer kan volhouden om voor zijn of haar naaste te zorgen.
Goede samenwerking
Het is de inzet van GroenLinks dat er een goede samenwerking bestaat met alle spelers in het maatschappelijke veld, maar ook met de zorgverleners, Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) en de gemeente. De benodigde en eventueel aanvullende professionele zorg kan op deze manier snel en goed georganiseerd worden. Bovendien helpt dit om onnodig wachten te voorkomen.
Toegankelijkheid en fysiek loket
GroenLinks Heemskerk wil dat zowel zorg- als sociale voorzieningen toegankelijk zijn voor iedereen. We maken bijvoorbeeld moeilijke informatie, zowel op digitaal- als taalniveau (B1), begrijpelijk voor iedereen, zodat iedereen goed geïnformeerd is. Iedereen heeft immers recht op informatie. Voor een groep mensen is het nog altijd moeilijk om digitaal informatie te verkrijgen en bij te blijven met de nieuwe ontwikkelingen. GroenLinks wil daarom niet alleen dat deze informatie begrijpelijker wordt, maar ook dat deze informatie via de post verkrijgbaar blijft.
GroenLinks deed al voorstellen voor een fysiek loket waar sociale teams te bereiken zijn. Wij zijn ook van mening dat er een fysiek loket moet komen voor vragen over zorg.
Voorkomen is beter dan genezen
GroenLinks zet in op een sterk preventief beleid, het verkleinen van gezondheidsachterstanden en tegen (sociale) ongelijkheid. Bijvoorbeeld met een zinvolle dagbesteding, een groene leefomgeving, schone lucht, gezond eten en sociale cohesie in de wijk.
Breed investeren in wijkteams
GroenLinks zet zich in voor mensen met geestelijke gezondheidsproblemen. We willen dat zij zich thuis voelen in hun wijk, en we zetten daarom in op hulp- en ondersteuning die daarvoor zorgt. Hulp vanuit de wijk. Daarom willen we meer en breder investeren in (sociale) wijkteams.
Vertrouwen
GroenLinks wil dat de overheid vertrouwen in mensen heeft. Te vaak krijgen mensen die hulp het hardste nodig hebben het moeilijkst toegang tot die hulp. We stoppen met de onnodige controledruk, maar vertrouwen op de eigen keuze van mensen en in de kennis en kunde van zorgprofessionals. Bij een hulpvraag zijn de wensen en behoeften van mensen leidend. Zorgverleners willen goede zorg kunnen bieden en worden nu te veel belemmerd door registraties die zijn gebaseerd op wantrouwen. We streven naar het verminderen van nodeloze administratie en controledrift en maken zorgprofessionals weer baas van hun eigen werk.
Iedereen doet mee
Voor GroenLinks is iedereen van waarde is ongeacht leeftijd, beperking, geaardheid, gender, culturele achtergrond en/of religieuze achtergrond. Iedereen moet op welke manier dan ook kunnen meedoen in de maatschappij. Een concrete uitwerking hiervan is dat wij De Nederlandse Intersekse verklaring gaan ondertekenen.
Geen verplichte tegenprestatie
Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt zouden ook graag een volwaardig betaalde baan hebben. In veel gevallen is dat voor deze groep moeilijk bereikbaar. Daarom is het onacceptabel hen te straffen met een verplichte tegenprestatie. GroenLinks vindt het daarentegen wel belangrijk deze groep te blijven betrekken bij de samenleving, omdat dit ervoor zorgt dat het sociale netwerk hierbij onderhouden blijft of misschien zelfs uitbreidt.
Voorzieningen
Welbevinden begint bij verbinden. Heemskerk moet een plek zijn waar iedereen zich thuis voelt. Er zijn plekken nodig om samen te komen. We strijden tegen eenzaamheid. Daarom zet GroenLinks in op behoud en uitbreiding van de collectieve voorzieningen. Ook helpt dit mee aan een veilige buurt. We gaan verveling tegen, zodat jongeren geen vervelend gedrag gaan vertonen. We zetten bijvoorbeeld in op behoud van het buurthuis. Hierop bezuinigen is voor ons onbespreekbaar.
Kinderopvang
De eerste 1000 dagen van een leven zijn belangrijk fundament voor verdere ontwikkeling en kansen. Daarom zetten we in op vroeg- en voorschoolse educatie (vve), brede scholen, en laagdrempelige opvoedondersteuning. We bieden ouders actief voorlichting en hulp bij het inschrijven voor vve op de peuterspeelzaal of opvang.
Ook bieden we ouders actieve ondersteuning geven door een breder aanbod aan baby/peuter-ouder activiteiten gericht op ouders, om zo problemen te voorkomen.
We zetten in op één zwembad met Beverwijk
Zwembad de Waterakkers is toe aan vernieuwing ofwel renovatie. Ook het Sportfondsenbad in Beverwijk is toe aan vervanging. Omdat de gemeente dit samen met Beverwijk gaat regelen, is het voor GroenLinks ook logisch dat we de kosten voor één zwembad zullen delen. We gaan hier rekening houden met alle verenigingen die gebruik maken van deze accommodaties. Een zwembad is meer dan alleen een zwembad. Het zwembad moet dan ook financieel toegankelijk zijn voor (sport)verenigingen.
Cultuur
Subsidie cultuurhuis
We investeren in het cultuurhuis door middel van subsidie. Hierdoor kunnen we de prijzen van de lessen verlagen. Culturele ontwikkeling moet toegankelijk zijn voor iedereen.
Ondersteunen van kunst
GroenLinks wil dat de gemeente kunstenaars ondersteunt, want kunst en cultuur hebben een waardevolle bijdrage aan de sociale veerkracht van mensen. We zetten in op het behoud van de culturele cirkel. Investeren in cultuur levert meer op. Investeren in cultuur loont.
Kennis van het verleden
Bovendien is cultureel erfgoed een belangrijk onderdeel van de Nederlandse culturele identiteit en een bron van kennis over het verleden. We beschermen daarom de vele kastelen die Heemskerk rijk is.