Breedweer, De Maer en de Die
De woonwijken Breedweer, De Maer en de Die bevinden zich aan de noordkant van Heemskerk. Ze bestaan hoofdzakelijk uit eengezinswoningen gebouwd in de jaren 80. 
Ze grenzen ook aan de hoofdgroenstructuur van Heemskerk. Bouwen in dit gebied is voor GroenLinks onbespreekbaar. Rond De Velst zijn er echter wel mogelijkheden voor woningbouw. Hierbij staat behoud van groen en bomen op nummer 1. Bij eengezinswoningen kan een inhaalslag worden gemaakt door de huizen die nog niet goed geïsoleerd zijn, ook goed te isoleren. Vervolgens kan bekeken worden wat de beste manier voor verdere verduurzaming is.

Heemskerkerduin - Noorddorp
Het Heemskerkerduin en Noorddorp liggen in het landelijk gebied tussen de bebouwde kom van Heemskerk en de duinen. Hoofdzakelijk wordt dit unieke stuk Heemskerk al vele jaren gebruikt voor het kweken van bloemen, bloembollen, groente en planten.
Binnen het huidige bestemmingsplan is er weinig mogelijk, uitzonderingen daargelaten. Wij denken dat er meer kan met dit prachtige stuk Heemskerk zonder de oorsprong aan te tasten. Met de komst van de Omgevingswet in 2022 wil GroenLinks ook voor het Heemskerkerduin een heldere innoverende toekomstvisie.

Dit gebied is uniek in zijn soort en dat moet zo blijven. GroenLinks koestert de (groene) agrariër. Echter zal ook het Heemskerkerduin mee moeten in de energietransitie. Daarom wil GroenLinks op alle daken zonnepanelen. Als er nog daken met asbest zijn, vervangen we deze en leggen we hier meteen zonnepanelen op. Ook gaan we inzetten op kleinschalige windmolens. De opgewekte energie kan dan worden gebruikt voor verwarming met waterstof. Met enkele kleine aanpassingen kan hiervoor de huidige leidingstructuur worden gebruikt. Hiernaast dienen er ook een aantal oplaadpunten voor elektrische auto’s te worden gerealiseerd, die dan werken op zonne-energie. Bij deze oplaadpunten kunnen werknemers hun voertuig tijdens het werk opladen. De opgewekte overcapaciteit aan stroom kan worden opgeslagen in een zogenaamde buurtbatterij. Alle tuinders kunnen hierdoor meeprofiteren, ook als ze geen zonnepanelen hebben. Een groot aantal tuinders is innovatief en staat open voor de energietransitie. Kortom, er is meer dan voldoende draagvlak. Grond die tijdelijk niet in gebruik is, kan omgebouwd worden tot een mobiele zonneweide. Voor zulke projecten is echter wel draagvlak van omwonenden nodig. Indien nodig zal er een aantrekkelijke subsidieregeling bedacht worden.

GroenLinks wil naast de bestaande agrarische activiteiten meer ruimte bieden aan niet agrarische activiteiten, mits deze een maatschappelijk nut en karakter hebben. Hier valt bijvoorbeeld te denken aan meer mogelijkheden voor kleinschalige recreatie in het Heemskerkerduin. Dat kan bijvoorbeeld een boerencamping zijn, dus lokale initiatieven en geen grootschalige commerciële projecten.

De lokale bedrijven hebben meer aandacht voor de menselijke maat. Diverse personen met een indicatie zijn aan werk gekomen bij een kweker, onder andere via IJmond Werkt. Het gebied kan mooie kansen bieden op het gebied van werkgelegenheid, re-integratie en leerwerkplekken. GroenLinks wil dat de gemeente hier fors meer op gaan inzetten. Niemand mag buiten de boot vallen.

Commandeurs – Waterakkers - Beijerlust
Tussen de Jan Ligthartstraat, Rijksstraatweg en de Tolweg bevinden zich globaal de wijken Commandeurs, Beierlust (beiden gebouwd in de jaren 90) en Waterakkers (gebouwd na 2000). De huizen ogen goed geïsoleerd. Alleen is dit volgens de minimale standaard die destijds gold. Huizeneigenaren mogen ook hier op hulp van de gemeente rekenen bij het uitvoeren van verdere verduurzamende maatregelen. Een all-electric warmteoptie is in deze wijken een zeer goede keus. All-electric is een elektriciteitsnet met een warmteopwekinstallatie zoals een luchtwater-warmtepomp.
Ondanks dat de wijken ruim opgezet zijn is ook hier sprake van parkeerdruk en wordt vaak te hard gereden. We gaan op zoek naar verkeersveilige oplossingen.

​​​Kerkbeek – Oosterzij - Poelenburg
De wijken Kerkbeek, Oosterzij en Poelenburg vormen zo ongeveer het centrum van Heemskerk. De horeca wordt afgewisseld door gezellige winkels en het is prettig vertoeven.  Ook in het uitgaans- en winkelleven willen wij de verduurzaming inzetten, door minder terrasverwarming en automatisch sluitende winkeldeuren. De huizen zijn van verschillende leeftijden en isolatie dient hier de eerste aandacht te hebben voor het verdere verduurzamen. De energietransitie biedt hier meerdere opties, zowel een warmtenet als all-electric gaan. Samen met de bewoners gaan we ook hier zoeken naar de beste mogelijke oplossing.
Voor het deel Oosterzij gaan we plannen ontwikkelen voor herstructurering. Hierbij staat vanaf het begin de bewoner centraal. Samen plannen ontwikkelen voor een mooie gemengde toekomstbestendige woonwijk.

Zuidbroek-Oosterwijk en stationsgebied
De wijk Zuidbroek-Oosterwijk ligt tegen de spoorlijn in oostelijk Heemskerk. De meeste woningen zijn gebouwd in de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw, waarvan een relatief groot deel uit flats bestaat.
De wijk Zuidbroek-Oosterwijk ligt ook deels in Beverwijk. In gedeelten van de wijk zijn criminaliteit, overlast en vervuiling een probleem. GroenLinks wil dat Heemskerk en Beverwijk intensief gaan samenwerken om de leefbaarheid in de wijk Zuidbroek-Oosterwijk te verbeteren. Dat kan door in te zetten op onder andere buurtsport, wijkwerk en schone straten. Dan kan van de wijk weer een fijne plek worden gemaakt. Hierbij moet vooral worden ingezet op structurele maatregelen, zoals het opknappen van woningen. In Zuidbroek-Oosterwijk staan flats die zijn gebouwd in de jaren 60 en 70, waarvan een aanzienlijk deel aan herstructurering toe is. Daarom moeten zowel Beverwijk als Heemskerk gaan samenwerken met de woningbouwcoöperaties voor concrete plannen voor herstructurering. De huidige verbouwing van het Europaplein is hiervoor een mooi startpunt. Die moet gaan leiden tot weer een vitaal en leefbaar Zuidbroek-Oosterwijk.

Wat GroenLinks betreft gaan Beverwijk en Heemskerk de krachten bundelen om Zuidbroek-Oosterwijk weer op de kaart te zetten. Om hier zo weer een wijk met toekomst van te maken.
Naast de herstructurering is ook de energietransitie in Zuidbroek-Oosterwijk een uitdaging. Ook hier gaan we met de bewoners in gesprek opzoek naar de beste mogelijke oplossing. Nieuwbouw van woningen biedt ook volop duurzame kansen. Een warmtenet kan hier bijvoorbeeld een goede optie zijn.

Stationsgebied
Het ligt ook in de planning om binnen enkele jaren het gehele stationsgebied te gaan her-ontwikkelen. Het station zelf krijgt een metamorfose. Er zijn al plannen in ontwikkeling voor woningbouw in dit gebied. GroenLinks vindt een grondig onderzoek naar de mogelijkheden voor woningbouw prima, maar wel met alle belanghebbenden. Het is voor GroenLinks niet vanzelfsprekend om het stationsgebied zo maar vol te bouwen. 

Broekpolder
De woonwijk Broekpolder is gesitueerd in het oosten van Heemskerk, tussen de spoorlijn en de A9 als het ware. De wijk is samen ontwikkeld en gebouwd met de gemeente Beverwijk. In 1998 werd gestart met de bouw van de eerste woningen. Anno 2021 is de Broekpolder uitgegroeid tot een woonwijk met verschillende architectuur.

Hoewel de Broekpolder een nog relatief nieuwe woonwijk is, liggen ook hier een aantal uitdagingen. Hoe houden we leefbaarheid in stand? Hoe gaan we de energietransitie vormgeven? Samen met de inwoners van de Broekpolder gaan we kijken naar de best mogelijke oplossing. All-electric zal hierbij onze insteek zijn. Ook omdat de Broekpolder een vrij jonge woonwijk is. All-electric is daarom betrekkelijk eenvoudig uit te rollen.

De parkeerdruk in de Broekpolder is erg hoog. Er is nu te weinig parkeerruimte. Ook de verkeersveiligheid verdient meer aandacht. Een woonwijk is namelijk geen circuit. We gaan zoeken naar goede en passende oplossingen voor de verkeersveiligheid en de parkeerdruk.

De Houtwegen en de Trompet
Heemskerk kent 2 bedrijventerreinen. De Trompet geldt als een zeer duurzaam bedrijventerrein. Daar zijn we trots op. De blauwe windmolen is niet meer weg te denken langs de A9. Het is voor GroenLinks geen discussie om de windmolen te vervangen wanneer dit zich aandient.
De Houtwegen is een ander verhaal. Op dit bedrijventerrein wordt al gewerkt aan een flinke revitalisering. Maar toch kan de duurzaamheid hier nog wel een flinke boost krijgen. Daarom gaan we, net als bij de Trompet, een windmolen neerzetten in nieuwe stijl, zodat ook dit industriegebied duurzaam wordt. Ons doel is om hier verder om op zo veel mogelijk daken zonnepanelen neerleggen. Natuurlijk in samenspraak met de ondernemers, en waar dat kan door ondernemers.
Op beide bedrijventerreinen treden we op tegen verloedering. Er worden alleen bedrijven gehuisvest die ook daadwerkelijk op een bedrijventerrein thuishoren.