Bestuur

Gemeente als werkgever
We zorgen ervoor dat de gemeente onzekere werkomstandigheden terugdringt. Zowel in de reguliere ambtenarij als bij instellingen die gedeeltelijk onder de gemeente vallen, moeten vaste contracten aangemoedigd worden. De gemeente geeft hierin het goede voorbeeld: schoonmakers worden bijvoorbeeld in vaste dienst genomen. Daarnaast waarborgt de gemeente vaste contracten en eerlijke arbeidsvoorwaarden bij aanbestedingen en projecten van en in samenwerking met de gemeente.

​​​​​​​​​​​​​​Externe inhuur
Inhuur van externe medewerkers is duur en leidt ertoe dat geld dat bedoeld is voor zorg en ondersteuning van de inwoners van Heemskerk, wordt uitgegeven aan dure consultants en managers. GroenLinks Heemskerk vindt dat ongewenst en wil dat de gemeente zich houdt aan de wettelijke Roemernorm. Deze norm bepaalt dat maximaal 10% van de totale personeelskosten mag worden uitgegeven aan externen.​​​​​​​

Kritischer op uitbesteden
Voordat een taak wordt uitbesteed, wordt eerst onderzocht of de gemeente zelf niet beter in staat is die taak uit te voeren. Hierbij wordt altijd veel rekening gehouden met het algemeen belang. Taken worden alleen uitbesteed als aangetoond kan worden dat een private partij beter in staat is die taak uit te voeren, of als het algemeen belang erop vooruitgaat.

​​​​​​​Burgemeestersnorm
De burgermeestersnorm gaat over het toezien op de handhaving op de wet normering topinkomen. Hierbij willen wij, bij het opstellen van nieuwe contracten, erop toezien dat de directeuren van instellingen en organisaties, die gemeentelijke subsidies ontvangen, in verhouding staat ten opzichte van het salaris van de burgermeester. Hier zullen wij strenger zijn dan in het verleden is gebeurd en ook strenger zijn dan de wet voorschrijft.
​​​​​​​
Iedereen praat mee en denkt mee
Wij willen dat de gemeente de bewoners, verenigingen en bedrijven gaat betrekken bij het zo goed en groen mogelijk inrichten van hun directe omgeving. De energietransitie is een kans om fors in wijken te investeren. In ‘wijkgesprekken’ kunnen inwoners aangeven hoe we hun buurt kunnen verbeteren.
Wij willen dat iedereen in Heemskerk de ruimte krijgt om mee te doen. Hiervoor is het belangrijk dat inwoners even serieus genomen worden als bedrijven en organisaties die meepraten over een project. Als het gaat om woningbouwprojecten moet het makkelijker worden voor de Heemskerker om mee te denken. Heemskerk is immers haar bewoners.

Veiligheid
GroenLinks Heemskerk streeft naar een veilige leefomgeving voor alle inwoners. Daarom zetten we in op betere voorzieningen in de wijke. Op deze manier zorgen we dat jongeren wat te doen hebben en iedereen gezien wordt. Dit verlaagt de kans op crimineel gedrag. Een veiliger gevoel begint immers bij door elkaar gezien worden. Het is onmogelijk alle criminaliteit op te lossen. Daarom speelt de inzet van boa's een belangrijke rol. Waar problemen optreden, moet snel worden opgetreden, maar we zetten boa's niet preventief in. Privacy staat bij GroenLinks voorop. De gemeente moet de inzet van camera's dan ook zo veel mogelijk beperken. We stellen daarom strenge regels aan de inzet van camera's in lijn met de regels van de autoriteit persoonsgegevens. Dat betekent bijvoorbeeld: geen gezichtsherkenning gebruiken; alleen in samenwerking met andere middelen en pas nadat andere mogelijkheden geen effect hebben.

​​​​​​​​​​​​​​Inzet technologie
Technologie is geen doel op zich, maar moet de maatschappij ondersteunen. We hanteren daarom het voorzorgsprincipe. De manier waarop we technologie inzetten moet altijd noodzakelijk en proportioneel zijn. Hier blijven we kritisch op, vooral waar het mensenrechten raakt, zoals privacy, non-discriminatie of potentieel een groot effect kan hebben op mensenlevens.

Economie

Inzetten op een levendig centrum en ondersteunen Retail
Ondernemerschap houdt het dorp levendig. Ondanks dat door de coronacrisis het online inkopen van spullen steeds populairder is geworden, is het centrum van ons dorp nog steeds levendig. Dit willen wij verstevigen. Bijvoorbeeld door in te zetten op het stimuleren van evenementen en culturele manifestaties. Ook zetten we in op een groen centrum. Zo verhogen we de kwaliteit van het centrum en wordt het dé hub om te winkelen.
Het centrum wordt nu nog vervuild door reclameborden. De inkomsten voor de gemeente zijn laag, maar het heeft wel negatieve invloed op het straatbeeld. Daarom voeren we een verbod in op reclameborden.

​​​​​​​Afval in de horeca
Met winkeliersverenigingen en de lokale afdeling van Koninklijke Horeca Nederland maken we duidelijke afspraken over afvalscheiding, duurzame logistiek en maatregelen om energieverspilling (terrasverwarming, open winkelpuien) tegen te gaan. De gemeente helpt de horeca actief om dit voor elkaar te krijgen, want groen is goed.

Streng maar meelevend
De MKB moet groener. Daarvoor zijn maatregelen nodig. De gemeente moet daarom streng zijn als het gaat om de naleving van de Wet milieubeheer. Tegelijkertijd moet de gemeente de MKB en de kermisexploitanten actief helpen om besparende maatregelen door te voeren. We zorgen ervoor dat er bij nieuwe regelgeving sprake is van uitfasering en dat ondernemers hierbij goed worden voorbereid op het nieuwe beleid.

​​​​​​​​​​​​​​Zichtbaarheid van arbeidsmigranten in de gemeente
Om misstanden bij arbeidsmigranten te voorkomen en te verhelpen willen wij een aanspreekpunt in de gemeente realiseren. Een vertrouwenspersoon die als schakel tussen het UWV en de vakbonden, handhaving en werkgever/huisbaas gaat zitten en ondersteuning kan bieden.

​​​​​​​​​​​​​​Gemeente Heemskerk wordt verantwoordelijk voor goede en voldoende huisvesting voor arbeidsmigranten
Bedrijven mogen alleen nieuwe arbeidsmigranten aanstellen als er fatsoenlijke huisvesting voor hen beschikbaar is. Iedereen in Nederland heeft recht op fatsoenlijke en betaalbare huisvesting, ook arbeidsmigranten. Zoals ook bepleit in het verkiezingsprogramma voor de Tweede Kamerverkiezingen, worden gemeenten verantwoordelijk voor de huisvesting van arbeidsmigranten met een toezichthoudende rol voor de provincies. Voordat we bedrijven toestemming geven voor bedrijfsactiviteiten waarvoor arbeidsmigranten nodig zijn, gaan we dan ook na of er voldoende fatsoenlijke huisvesting te realiseren is. De komst van arbeidsmigranten kan leiden tot angst voor verdringing van lokale woningzoekenden, overlast en een afname van sociale cohesie. Daarom gaan we in een vroeg stadium met alle betrokkenen in gesprek. Ook is het van belang om arbeidsmigranten goed te spreiden over verschillende wijken. Dit zal de weerstand verminderen en draagt bij aan betere integratie.​​​​​​​

We stimuleren duurzame land- en tuinbouw
Land- en tuinbouw speelt een belangrijke rol in Heemskerk. Het is belangrijk dat dit duurzaam gebeurt. In gebiedsvisies scheppen we daarom voorwaarden voor duurzame landbouw door onder andere het gebruik van landbouwgif en kunstmest te ontmoedigen. Daarnaast maken we regels voor goed bodembeheer om uitdroging te voorkomen. Verder zetten we in op het gebruik van kleinschalige windmolens in het Heemskerkerduin. Op daken van boerderijen plaatsen we zonnepanelen. We onderzoeken de mogelijkheden van de inzet van waterstof. Bovendien zetten we in op oplaadplekken voor elektrische auto's bij bedrijven, hierbij is het van belang dat deze laadplekken werken op zonne-energie en dus groen zijn.

​​Bij recreatie inzetten op lokale initiatieven, geen megalomane projecten
We ondersteunen initiatieven van lokale bewoners en houden grote projecten buiten de deur. Een B&B kan een locatie mooier maken, maar grootschalige vakantiehuizen weren wij. Hierbij waken wij voor het duingebied. Heemskerk kent vele toeristische mogelijkheden en wij zijn nog altijd een onontdekte parel in de IJmond. Van het strand tot aan onze rijke historie valt er voor iedereen iets te doen. Heemskerk is in vergelijking met andere gemeentes om ons heel goedkoop qua toeristenbelasting. Wat GroenLinks betreft mag dit verdubbeld worden.
​​​​​​​
Sociale werkplek
We maken het makkelijker voor bedrijven om een sociale werkplek aan te bieden. We promoten deze initiatieven actief en zorgen voor meer zichtbaarheid.

De financiële middelen (het geld)
De afgelopen jaren stond de gemeentelijke begroting zwaar onder druk. De eerdere financiële crises en zeker de overheveling van taken uit het sociale domein naar de gemeente zonder bijbehorende financiële middelen zetten grote druk op de begroting.

​​​​​​​​​​​​​​Degelijk financieel beleid
GroenLinks kiest ervoor mensen goed te blijven ondersteunen: in hun werk, inkomen en zorg. De gemeente moet dan ook blijven investeren in onder meer duurzaamheid, goede fietsvoorzieningen, betaalbare woningen en cultuur. Intussen willen we met een degelijk financieel beleid en planning geld besparen door veranderingen in het sociaal domein, zoals meer preventie en persoonlijk contact in plaats van duurdere zorg.

De Coronacrisis heeft veel gevolgen gehad voor mensen, bedrijven, maatschappelijke en culturele instellingen en initiatieven. Er moet fors worden geïnvesteerd in wonen, cultuur en de lokale economie. We verwachten dat Heemskerk hiermee een sociaal en bruisend dorp kan blijven voor iedereen.​​​​​​​

Blijven investeren in onze ambities
We financieren onze ambities in het sociale domein uit de ruimte die is ontstaan door een betere aanpak en extra middelen die we verwachten vanuit het Rijk. De komende jaren heeft GroenLinks ook grote ambities op het terrein van duurzaamheid, schone mobiliteit, wonen, cultuur, inclusie en diversiteit.
De gemeente heeft stevige reserves, Hiermee zijn we voorbereid op financiële tegenvallers en we denken dat een deel van deze reserves gebruikt kan worden voor extra investeringen boven op de beschikbare jaarlijkse investeringsmiddelen. Ook zorgen we voor extra investeringsruimte door een verhoging van de toeristenbelasting en de onroerendzaakbelasting (OZB). De weerstandscapaciteit van de gemeente is al jaren meer dan uitstekend. Om nog meer te investeren gaan wij de weerstandsratio naar het niveau uitstekend naar ruim voldoende verlagen. Hierdoor ontstaat een hele ruime investeringsruimte. 

​​​​​​​​​​​​​​Onze prioriteiten:

  • Ondersteuning van particuliere huiseigenaren bij het verduurzamen van hun woning en het tegengaan van energiearmoede voor alle inwoners (250.000 euro per jaar);
  • Verder verbeteren van de fiets- en loopverbindingen in het dorp (250.000 euro per jaar);
  • Verbeteren van de kwaliteit en onderhoud van de openbare ruimte, met name fiets- en looppaden en het beter toegankelijk maken van het dorp voor iedereen (250.000 euro per jaar);
  • Verbeteren van mogelijkheden voor elektrisch vervoer om snel op te laden (250.000 euro per jaar);
  • Gericht bijdragen aan betaalbaar maken van woningen en ondersteuning van groepen die samen willen bouwen en/of wonen – zoals cpo’s en wooncoöperaties - met een uitbreiding van het Volkshuisvestingsfonds van 2 miljoen euro;
  • Structureel verhogen van het jaarlijkse budget cultuur om ons dorp nog aantrekkelijker en inclusiever te maken (250.000 euro per jaar). Stapsgewijs verhogen we de begroting cultuur om een brede basis aan voorzieningen overeind te houden en ruimte voor nieuwe initiatieven te bieden;
  • We blijven investeren in de ondersteuning van organisaties die zich inzetten voor inclusie en diversiteit. We maken in de bestaande budgetten een 150.000 euro vrij voor ondersteuning.