De afgelopen hoorzitting heeft nog eens duidelijk gemaakt dat er naast de representatieve democratie ruimte moet zijn voor meer vormen dan alleen een keer per vier jaar naar de stembus gaan. Lokale democratie is meer dan de gemeenteraad. GroenLinks is er voorstander van om een goede combinatie te creëren tussen representatie en participatie. Dat betekent dat je als gemeenteraad sommige zaken ook los moet durven laten en deels overlaten aan burgers.  Met de nog geringe aantallen leden van politieke partijen is het nodig dat de gemeenteraad ander manieren zoekt om politiek dichtbij de burger te brengen.

De hoorzitting liet 19 sprekers en een volle publieke tribune zien, allen zeer betrokken bij het in stand houden van hun cultuur in Heemskerk. Vrijwel alle sprekers waren het er over eens dat de botte bijl methode, zoals de coalitie van PvdA, D66, CDA en Heemskerk Lokaal hebben voorgesteld, in ieder geval geen enkel recht doet aan alles wat in zoveel jaren zorgvuldig en met liefde is opgebouwd. Eerst had moeten worden bekeken welke cultuurwaarden moeten blijven, wat de maatschappelijke opbrengsten zijn van bibliotheek, muziekschool, Culturele Cirkel etc. Nu was het een uitsluitend door geld gedreven besluit. Economisme ten top.

Onder de sprekers ook een aantal, die met kracht duidelijk maakten dat het realiseren van de bezuinigingen in ieder geval niet ten koste mag gaan van mensen die van de WMO en/of de bijstandswet gebruik maken. Een standpunt dat GroenLinks al eerder voor het voetlicht bracht.In de toekomst kan het organiseren van een hoorzitting bij belangrijke onderwerpen (ook zonder handtekeningenacties) bijdragen aan een goede besluitvorming van de gemeenteraad.