Onder meer kasteel Assumburg en Chateau Marquette worden in het artikel genoemd. En we hebben in Heemskerk onder andere de Deutzstraat, Geelvinckstraat en het Rendorppark. GroenLinks is van mening dat dit een nader onderzoek verdient. Of kan er misschien worden aangesloten met het onderzoek waar Beverwijk mee bezig. De Historische Kring Heemskerk (HKH) kan hier wellicht ook een voorname rol in spelen.
GroenLinks en de PvdA vinden dat Heemskerk niet kan achterblijven en is benieuwd welke stappen het college van B&W (vanaf nu het college) gaat ondernemen.

Daarom stellen wij de volgende vragen;

  1. Is het college op de hoogte van de inhoud van het genoemde artikel?
  2. Heeft het college in beeld in welke mate Heemskerk een link had met de slavernij in met name Suriname en de Antillen?
  3. Heeft het college in beeld welke tastbare herinneringen in de gemeente aanwezig zijn die verwijzen naar het slavernijverleden?
  4. Is het college het met de fracties van GroenLinks en PvdA eens dat een gedegen onderzoek moet worden gepleegd een naar eventuele Heemskerkse link bij de slavernij om de discussie over excuses voor dat verleden te concretiseren? Zo nee, waarom niet?
  5. Is het college het met de fracties van GroenLinks en PvdA eens dat een dergelijk onderzoek nodig is om de discussie over monumenten, beelden en straatnamen die verwijzen naar controversiële historische figuren te onderbouwen met concrete argumenten?
  6. Is het college bereid om onderzoek te doen naar een mogelijke link van Heemskerk met het slavernijverleden? 
  7. Is het college op de hoogte van het historisch onderzoek wat de gemeente Beverwijk laat uitvoeren? Of werkt u al samen met Beverwijk? Zo nee, bent u bereid eventueel aan te sluiten bij het Beverwijkse onderzoek?

In onze buurgemeenten Beverwijk en Velsen wordt ieder jaar de slavernij herdacht met een bijeenkomst. In Heemskerk is dit (nog) niet het geval. GroenLinks en de PvdA zouden het een mooi gebaar vinden als dit ook in Heemskerk te realiseren valt. Of om dit IJmondiaal te doen. We mogen onze ogen niet sluiten voor de geschiedenis. De slavernij hield niet op bij de stadsgrens van Amsterdam, Utrecht of welke plaats dan ook.

  1. Ziet het college eventueel mogelijkheden om vanaf volgend een jaarlijkse Keti koti herdenking te organiseren? Of om te kijken naar mogelijkheden aan te sluiten bij de Beverwijkse herdenking?
  2. Behoort in dit kader wellicht een IJmondbrede herdenking tot de mogelijkheden?
  3. Hoe kijkt het college naar de dialoogtafels die Stichting Keti Koti Tafels aanbieden? En ziet het college dit als een mogelijke manier van bewustwording? Heeft het college alternatieven manieren die leiden tot bewustwording van het Nederlandse slavernijverleden?
  4. Ziet het college ruimte om in Heemskerk een monument of herdenkingsplek in te richten die in het teken staat van het slavernijverleden?

GroenLinks en PvdA Heemskerk vinden het belangrijk dat de afschaffing van de slavernij ook in Heemskerk wordt herdacht en gevierd. Wij zien graag de antwoorden tegemoet binnen de daarvoor gestelde termijn. 

Met vriendelijke groet,

Jos Burger                          Eus Hes
GroenLinks                        PvdA