Dit is de laatste voorjaarsnota van dit college. Volgend jaar maart zijn er gemeenteraadsverkiezingen. En vanuit het perspectief van GroenLinks heeft deze coalitie het zichzelf niet makkelijk gemaakt de afgelopen jaren.

Maar… deze periode is nog niet afgelopen. Er is nog een klein jaar te gaan. Een jaar waarin de coalitiepartijen zullen gaan claimen wat zij allemaal hebben bereikt. Voor sommige partijen is zelfs de campagne al begonnen en wordt er al openlijk geflirt. Dat zegt iets over het functioneren van deze coalitie. Het coalitieakkoord “Ruimte voor leven, werken en wonen”, zou leidend geweest moeten zijn. Eén van de belangrijkste doelstellingen, aldus het college, luidde:

Om de begroting meerjarig sluitend te krijgen zonder dat daartoe aan de burgers extra lastenverhogingen behoefden te worden opgelegd.

Nou, hierover is een compliment op zijn plaats. Want dát is gelukt! Maar ja, in een sluitende begroting kun je niet wonen, noch leven!

Eerlijk is eerlijk. Deze coalitie heeft ook te maken gehad met echt onwijs moeilijke opgaven. Denk hierbij aan de decentralisatie (wmo-jeugdzorg en participatie). Hier is keihard aan gewerkt en een goed fundament gelegd om op deze ontzettend belangrijke beleidsterreinen verder te bouwen. Dat zal voor de toekomst een grote opgave blijven, omdat er op het budget door het rijk nog flink gekort lijkt te worden. En met ons, zegt ook de rest van de raad dat GEEN kind tussen wal en schip mag komen.

Op het gebeid van wonen kan gezegd worden dat er weer een beetje vooruitgang is te zien. Denk bijvoorbeeld aan de ontwikkelingen van de Velst en Coornhertstraat. Hoewel er in de optiek van GroenLinks nog meer aan sociale huurwoning gedaan mag worden. Duurzaamheid, in z’n algemeenheid, moet onder andere in de woningbouw een veel grotere rol spelen. Vooruitlopend op landelijke wetgeving willen wij op dit punt een motie indienen.

En dan “Leven”; hier hebben wij toch echt grote zorgen over. Kunst en Cultuur is drastisch op de schop gegaan. De coalitiepartijen wilden nadrukkelijk inwoners betrekken bij het formuleren van gemeentelijk beleid. Maar op het moment dat inwoners dat doen (denk aan de hoorzitting), wordt dat terzijde geschoven.

Jongerenoverlast neemt toe. Is er nog wel wat te doen voor hen? Wat wordt hen geboden?  En om nog maar een voorbeeld te geven; het groen in de verschillende wijken. Hierop is enorm bezuinigd, maar draagt echt bij aan de leefbaarheid.

Verder wil ik ook nog aandacht besteden aan de samenwerking binnen de IJmond. Ik maak me hier buitengewoon veel zorgen over. Er ligt nu een rapport van Rijnconsult waarin staat: Heemskerk ga niet met uw rug naar de toekomst staan. Heemskerks is geen dorp meer.  Onderzoek had ons kunnen helpen voor de toekomst goede keuzes te kunnen maken over hoe Heemskerk het best bestuurd kan worden. Dit is nu onder druk komen te staan.

En ook binnen de organisatie zal verandering nodig zijn. Ik heb er vertrouwen in dat dit goed opgepakt gaat worden. Maar laten, alstublieft ons hier niet mee bemoeien! Het eerder genoemde rapport wijst ook richting de Raad. En ook wij moeten ons afvragen of wij niet op de stoel van de uitvoering zitten.

In het laatste jaar van de bestuursperiode zal het college zich verder richten op het realiseren van de doelstellingen op onderwerpen als onder andere digitale dienstverlening, Bedrijveninvesteringszone (BIZ), veiligheid en de Omgevingswet. Niet onbelangrijk, maar er zijn ook andere prioriteiten te stellen. GroenLinks zou er bijvoorbeeld voor kiezen om prioriteit te stellen aan de verdere ontwikkeling van  cultuur en alles wat hiermee samenhangt. Want dat dossier verdient geen schoonheidsprijs.

Voorzitter, ik rond af.

Voorliggende voorjaarsnota geeft een duidelijk beeld over wat er al of niet gedaan wordt en de financiële situatie. Erg ambitieus is het niet in onze optiek. Het is wat het is. Wij zullen instemmen met deze nota.



De fractie diende ook nog drie moties in.