Transitievisie Warmte Heemskerk
Voorzitter,
Deze Transitievisie warmte is in feite de lokale uitrol van de RES, die we in het volgende agendapunt gaan vaststellen. De techniek ontwikkelt zich steeds sneller en zal een steeds grotere vlucht gaan nemen.
Maar wat nog wel veel belangrijker is; de inwoners van Heemskerkers dienen er ook bij betrokken worden. Het gaat tenslotte om hun huizen. Wij kunnen wel allemaal prachtige plannen bedenken, maar dat valt of staat met draagvlak vanuit de samenleving. GroenLinks vindt het dus van groot belang dat er aan de voorkant een goede open dialoog plaatsvindt tussen gemeente, inwoners en alle andere belanghebbenden. Hierdoor ontstaat draagvlak en zal de weerstand veel minder zijn. Ook een goede voorlichting speelt hierin een belangrijke rol.
Er worden in de visie ook kansen genoemd. Het centrum en Zuidbroek-Oosterwijk worden, vanwege de geconcentreerde warmtevraag geschikt geacht voor een warmtenet. En voor de Wadden, Waterakkers en Beijerlust is het all-electric gaan een hele geschikte optie.
Een warmtenet kan een prima optie zijn, maar vraagt o.a. een grote aanpassing van de ondergrondse infrastructuur. En wat, misschien in mindere mate, ook geldt voor all-electric. Voor iedere wijk dient een oplossing op maat te worden gevonden. En dan hoeft niet persé een warmtenet te zijn.
Daarom wil GroenLinks ook goed oog houden voor de ontwikkelingen in de techniek. Denk bijvoorbeeld aan de snelle ontwikkeling van waterstof. Hiervoor lopen al enkele proefprojecten. Slim volgen dus is ons devies.
En waarom zullen we het ene doen en het andere niet laten! Want, wat nog veel beter is, is isoleren. Dat kan allemaal op een vrij eenvoudige wijze. En het verdient zich redelijk snel terug. Het isoleren van woningen verhoogt ook het wooncomfort. Isoleren dient daarom een speerpunt te zijn. Een isolatie-actie, zoals de zonnepanelenactie van enkele jaren geleden is daarom een goed idee. Hiervoor dient GroenLinks de motie – isoleren kan je leren - in.
Regionale Energie Strategie Noord-Holland Zuid
De RES 1.0 biedt ons zowel regionaal als lokaal concrete stappen om de opwek van duurzame energie op te schalen. Het is noodzaak om de mogelijkheden die er liggen nu op te pakken. Naast zon- en windenergie staat de techniek ook niet stil. Nogmaals zeg ik dus; we moeten een slimme volger zijn.
We moeten ook proactief gaan zoeken naar zongebieden, echter niet in natuurgebieden. Een optie hiervoor is bijvoorbeeld zijn het plaatsen van mobiele zonnepanelen op een stuk grond wat tijdelijk niet in gebruik is. Of daken geschikt maken voor zonnepanelen. Naast de zon moeten we ook blijven gebruik maken van de wind, want met alleen zon gaan we de doelstellingen niet halen. Ook wind op land blijft hiervoor van groot belang. Windmolens mogen echter geen gevaar opleveren voor de volksgezondheid. Bij de verdere uitwerking van de RES-zoekgebieden is inzicht in de effecten op gezondheid en omgeving van groot belang. GroenLinks zet gezondheid op 1!
Op weg naar de RES 2.0 is het belangrijk om de inwoners van Heemskerk mee te blijven nemen. Dus samen zoeken naar de beste oplossingen, waarbij de gemeente faciliteert.
Wat GroenLinks betreft bestaat ook de urgentie om de ambities de verhogen. Concreet houdt dit in;
-
Een prominente plaats voor de participatie in de plannen en projecten;
-
Meer de samenwerking zoeken met zon op daken;
-
Bij nieuwe projecten moeten we de natuurwaarden gaan versterken.