Steeds meer gemeenten, onder aanvoering van de grote steden, besluiten de inning van de ouderbijdrage voor jeugdhulp op te schorten. In steden als Den Haag, Rotterdam, Amsterdam, Haarlem en Zandvoort heeft het stadsbestuur al een besluit genomen. In vele andere gemeenten (o.a. Utrecht, Apeldoorn, Eindhoven, Nijmegen, Arnhem) wordt het onderwerp door de gemeenteraad geagendeerd. Ook de fractie van GroenLinks zet het onderwerp in Heemskerk op de politieke agenda.

Tijdens het Kamerdebat op 22 januari over de ouderbijdrage gaf de staatssecretaris aan ongeveer tot de zomer nodig te hebben voor een uitgebreider onderzoek naar de kosteneffectiviteit en zorgmijding.Volgens GroenLinks Heemskerk werpt een ouderbijdrage een extra drempel op die zorgt dat ouders minder snel hulp gaan zoeken. Iets wat we zeker niet moeten willen: de hele transitie is juist gericht op eerder signaleren en helpen. Uitstel van hulp leidt vaak tot langere hulpverlening en hogere kosten.

Daarnaast voorziet GroenLinks problemen met het innen door het Centraal Administratie Kantoor. Tot eind 2015 kunnen gegevens er niet geautomatiseerd uitgewisseld worden. Dat betekent extra bureaucratie voor instellingen terwijl dit nou juist niet de bedoeling was. En dan de uitvoeringskosten om de ouderbijdrage op een ordentelijke manier te innen: die zullen de pan uitrijzen. De ouder bijdrage zal de gemeente per saldo weinig opleveren, eerder geld kosten.

Nog een reden om het innen van de ouderbijdragen op te schorten is: het gelijkheidsbeginsel. Voor jeugdigen die vóór 2015 zorg ontvingen, een indicatie of verwijzing hadden op grond van de AWBZ, is sowieso geen ouderbijdrage verschuldigd op basis van het overgangsrecht. Het innen van een ouderbijdrage in 2015 voor ouders die niet onder het overgangsrecht vallen of die voor ouders die voor 2015 in de wet op de jeugdzorg vielen betekent dus dat niet alle ouders hetzelfde behandeld worden. Dat is rechtsongelijkheid en wat betreft GroenLinks is dat onacceptabel omdat het juist vaak gaat om mensen met een kleine portemonnee.

Daarom diende GroenLinks tijdens de raadsvergadering van 19 februari een motie in, om het innen van de ouderbijdrage in de gehele jeugdwet op te schorten en te wachten op de uitkomsten van het onderzoek dat van Rijn gaat doen.



De fractie heeft gehoord de reactie van wethouder Beentjes en de andere partijen de motie aangehouden tot de raadsvergadering van 26 maart 2015.