Hier de inbreng van Jos Burger bij het agendapunt Mileubeleidsplan 2020-2023, tijdens de raadsvergadering van 19 december 2019.
Voor ons ligt het nieuwe milieubeleidsplan 2020-2023.
Op het gebied van het klimaat staan we voor grote uitdagingen de komende jaren, ook in Heemskerk. Het is tijd dat we concreet aan de slag gaan.
Niks doen is geen optie meer.
GroenLinks onderschrijft het streven om in 2030 een energie- en klimaat neutrale gemeente te zijn, dus gasloos en CO2 neutraal bouwen.
De ambitie van GroenLinks gaat echter verder, wij willen naar een compleet energie- en klimaatneutraal Heemskerk in 2030. Dat is inderdaad heel ambitieus, maar niet onhaalbaar. Daarom moeten we ook snel aan de slag met Regionale Energie Strategie en de transitievisie warmte. Samen met de inwoners van Heemskerk, die we proactief gaan meenemen, gaan we aan slag.
GroenLinks wil off-grid gaan. Dat betekent dat de lokale opwekking en opslag van groene stroom te allen tijde toereikend is om het verbruik te dekken.
Off-grid, dus en zonnepanelen op de daken en zonneparken en windmolens. Voor een eventueel aan te leggen warmtenet maken we gebruik van restwarmte, geothermie, aquathermie of riothermie.
Ook GroenLinks wil naar een circulaire economie. Dus hergebruik van afval, het stimuleren van circulaire werkgelegenheid, circulair bouwen.
GroenLinks wil natuurlijk dat Heemskerk nog groener wordt dan het al is. Dus breed inzetten op natuur, biodiversiteit en klimaatbestendigheid.
Ten aanzien van de mobiliteit wil GroenLinks; voorrang voor fietsen en breed inzetten op elektrisch vervoer. Het streven is om in 2030 een volledige ingerichte infrastructuur te hebben volledig met oplaadpunten etc.
Met dit milieubeleidsplan onder de arm gaan we de komende jaren Heemskerk op allerlei manieren energieneutraal maken. Dat is een grote uitdaging.
GroenLinks gaat echter deze uitdaging niet uit de weg.