Ik zal ieder domein aanhalen in dit betoog, maar niet voor ik iets gezegd heb over de belastingen. Dit is immers iets dat onze inwoners direct raakt. Echter, als we ons een wereld zonder belastingen voorstellen, dan raakt dat inwoners ook direct. Omdat we dan veel minder voor hen kunnen doen. Volgens GroenLinks moeten we blijven investeren. We moeten kunnen uitleggen wat we van de inwoner vragen. Ook in deze crisistijd. Wat gaan we doen? Waarom gaan we dat doen? Welke keuzes maken we?
En we hebben samen al de keuze gemaakt om niet per se de belastingen te verhogen. We kiezen ervoor, om alleen de inflatie te corrigeren. Alles wordt duurder en degene die het niet kan betalen, daar kan het voor worden kwijtgescholden zoals nu al het geval is bij de afvalstoffenheffing. GroenLinks heeft hier vragen over gesteld, want wij vinden dat kwijtschelding meer bekendheid moet krijgen. Kan de portefeuillehouder toezeggen zich hiervoor in te gaan zetten?
Laat ik eens beginnen bij het bestuurlijk domein. GroenLinks wil dat het vertrouwen in de politiek teruggewonnen wordt, een middel om dit te bereiken is door het verbeteren/meer zichtbaarheid geven aan dienstverlening. Ziet het college de verbouwing van het gemeentehuis ook als manier om in de dienstverlening te investeren?
Daarnaast wordt er uitgebreid stilgestaan bij het Europaplein. Er staat namelijk onder andere dat er wordt gecontinueerd met de aanpak met de gemeente Beverwijk. Wij verwachten van de burgemeester nog een stuk binnenkort. Kan hij vast een tipje van de sluier oplichten hoe die samenwerking daar gecontinueerd wordt?
De stap is dan niet groot naar het sociaal domein. In de begroting staan hele mooie zaken over een preventieve aanpak. We zorgen ervoor dat ieder kind kan sporten en gelijke kansen krijgt in het onderwijs. GroenLinks gelooft dat dit de manier is om de toestroming naar jeugdzorg tegen te gaan. Helemaal omdat er nu in de septembercirculaire stond dat het rijk deze stelpost gaat verlagen en we dat met eigen beleid mogen oplossen. Tot onze schrik stond daar als voorbeeld-oplossing ‘Een eigen bijdrage’. Dit kan volgens GroenLinks echt niet. Je kan niet na een wachtlijst ouders die het vaak al niet breed hebben een eigen bijdrage voorschotelen. Eigen bijdrage, al vind ik daar landelijk ook nog wel wat van, zorgt voor een drempel tot het vragen van de juiste zorg. Met onze motie willen wij richting meegeven aan het college, zodat deze optie niet de voorkeur heeft bij een onderzoek.
Daarnaast kan het onderwerp poëzie niet ontbreken in ons betoog sinds de perspectiefnota. We zien dat er aardig wat gebeurt op het gebied van cultuur, maar dat de bankjes momenteel nogal centraal staan. Wij zouden ook graag zien dat er een dorpsdichter kan worden ingesteld. Wie cultuur en taal om zich heen ziet, gaat taal en cultuur waarderen.
Onze inzending is:
Heemskerk, geen moment stil.
Luidende klokken, zingende kroegen,
Lopend te groot, voor de auto te klein
Wat kan het dorp toch prachtig zijn.
Zeker de aanpak van laaggeletterdheid moet zichtbaarder worden. Er zijn plannen voor. Hele mooie plannen zoals de samenwerking met het Taalhuis IJmond. Zorg ervoor dat scholen, maar ook volwassenen weten wat voor hulp er is. Blijf dat serviceplein op de kaart zetten. En zichtbaarheid geven aan de plannen.
We willen ook stilstaan bij woningisolatie. GroenLinks pleit als jaren voor versnelde isolatie van woningen om de klimaatcrisis tegen te gaan, maar daar is nu nog een reden bij gekomen die nogmaals op het belang van isolatie wijzen. Met de gestegen gasprijzen wordt duidelijk wie heeft kunnen investeren en wie dat niet heeft kunnen doen. We moeten blijven inzetten op verduurzamen van woningen. We roepen daarom het college op inwoners te wijzen op subsidiemogelijkheden voor de isolatie van woningen. Daarnaast moeten we vooral gaan inzetten op de verduurzaming van huurwoningen, samen met WoonopMaat. Deze investeringen betalen zich in lengte van jaren uit, en dat merken de inwoners.
Naast aanpassingen in de bestaande woningvoorraad is het van belang dat nieuwbouwhuizen natuurinclusief, circulair en klimaatadaptief worden gebouwd. Dat kan bijvoorbeeld door toepassing van houtbouw. Bouwen met hout gaat veel sneller en er komt geen stikstof vrij. Houtbouw heeft de toekomst en daarom dienen wij hiervoor en motie in, om in 2025 20% aan circulaire houtbouw te realiseren in Heemskerk.
Zo hopen wij dat wonen in Heemskerk wonen in een omgeving met aandacht voor biodiversiteit, oftewel groen, betekent, maar zeker ook met oog voor blauw. Laten we daar de komende jaren rekening mee blijven houden.
Daarnaast zagen we een zin de begroting staan die we nog even recht willen zetten. Er staat dat we doorstroming moeten realiseren vanuit de sociale woningbouw, maar we moeten juist meer sociale woningbouw creëren.
Als laatste wil ik complimenten uitspreken voor het proces rond de begroting dit jaar. Wij zien een portefeuillehouder die bereid is om ‘de stofkam’ erdoorheen te halen en zo zelf al keuzes durft te maken. We vonden het een duidelijk stuk en dat heeft alles te maken met de transparantie van het proces.