De fractie van GroenLinks is blijft tegen de voorgenomen bomenkap bij de oprijlaan van kasteel Marquette.
Lees hieronder het betoog van John van Dongen.
PWN heeft van de provincie de opdracht gekregen om Marquette als cultuurhistorisch landgoed te beheren. En dat heeft PWN tot nu toe kennelijk goed gedaan, tenslotte wil iedereen dat er nu en in de toekomst er een fraaie oprijlaan is/blijft zoals die nu bestaat. Het is dan ook bijzonder spijtig dat mensen die beiden oprecht dit doel hebben hun krachten niet konden bundelen, maar tegenover elkaar zijn komen te staan. En nu wordt ons als raad evenals 4 jaar geleden gevraagd een uitspraak te doen over het kappen van majestueuze beuken en lindes langs de oprijlaan van kasteel Marquette. De keuze van PWN: Voor wat betreft de oprijlaan is in 1987 gestart met de eerste fase van verjonging, gevolgd door een tweede fase in 1998. En nu wil PWN ook het resterende deel verjongen. De eerste twee fasen konden kennelijk worden uitgevoerd zonder dat daar vergunningen voor waren vereist. Maar de afgelopen 30 jaar is er terecht meer bescherming in wetgeving gekomen voor groen.
Hoewel PWN de natuurwaarden van de bomen volledig onderkend, heeft PWN vanwege haar opdracht uitsluitend het cultuurhistorisch aspect bepalend laten zijn. Op de site van PWN staat verder, dat uit het oogpunt van veiligheid of levensverwachting kap van het hele bestand niet noodzakelijk is.
De APV zegt: Een vergunning voor het kappen van een beschermde houtopstand wordt slechts bij uitzondering verleend indien:
a. een maatschappelijk belang opweegt tegen duurzaam behoud van de beschermde houtopstand en alternatieven voor het behoud van de beschermde houtopstand zijn onderzocht en niet mogelijk zijn gebleken, dan wel niet opwegen tegen het maatschappelijk belang dat is gediend met het kappen van de beschermde houtopstand; of
b. naar boomdeskundige maatstaven instandhouding van de beschermde houtopstand niet langer verantwoord is ter voorkoming van letsel of schade.
Op 30 januari 2014 sprak de raad zich met negentien stemmen voor en vijf tegen uit tegen de kap uit. De meerderheid van de laanbomen is blijkens het bij de stukken gevoegde onderzoek van bureau BSI ‘gezond’ en ‘redelijk’ en kan nog tientallen jaren in zijn monumentale glorie voort. In uw voorstel aan de raad stelt u dat een duurzame en cultuurhistorisch verantwoorde vervanging van de huidige laanbomen zwaarder weegt dan het belang van het huidige aanzichtbeeld en de natuurwaarde. Deze honderd- tot honderdvijftigjarige bomen zijn meer dan een beeld: ze zijn ons levende erfgoed en ruim vierduizend Heemskerkers hebben uitgesproken daar een sterke band mee te voelen. En ik heb werkelijk van niemand nog gehoord, “moet je nou kijken, die bomen staan niet in militair gelid”. Wie doen we eigenlijk een plezier met deze kap: in ieder geval niet de inwoners van Heemskerk. Toekomstige generaties zullen aan de inrichting van de laan blijvend kunnen aflezen dat wij anno 2018 een grotere waarde aan natuur hechtten ten opzichte van cultuur dan bij de start van de vervanging van de laanbomen in 1986 het geval was. Nederlandse cultuurhistorici die aanvoeren dat het de cultuurgeschiedenis eerst en vooral gaat om de continuïteit van de geschiedenis te bewaren en die te laten zien. Zij achten het een doodzonde om onomkeerbare ingrepen te doen. GroenLinks heeft op de volgende argumenten haar standpunt bepaald:
- Er is geen maatschappelijk belang is om te kappen.
- Boomspecialisten hebben de bomen beoordeeld en geconstateerd dat de bomen bij goed onderhoud behouden kunnen worden, nog decennia meekunnen en de veiligheid gegarandeerd kan worden. Ze hebben ook de afgelopen stormen uitstekend doorstaan
- Cultuurhistorisch heeft er zich in het verleden nooit een situatie voorgedaan waar bij de bomen van eenzelfde soort en maat waren.
- In de rapporten wordt juist esthetische waarde toegekend aan het verschil in soort, leeftijd en plantafstand.
- Op dit moment genieten Heemskerkers en bezoekers volop van de huidige situatie zonder dat de bomen uniform zijn. Er is geen enkele reden om te veronderstellen dat, het over 50 jaar anders zal zijn. En waarom zijn de komende 25 jaar niet net zo belangrijk, waarbij de oprijlaan alleen nog maar majestueuzer zal worden.
- Bomen zijn gezond makend (CO2, fijnstof, hittestress etc.), zonder groot algemeen belang kap je geen gezonde bomen.
- Kasteel en tuinen van Marquette zijn een toeristische trekpleister met economische waarde.
- De nu aanwezige bomen, zorgen door hun monumentale uitstraling en ouderdom, voor een laan van allure en zijn mede de trekpleister van de locatie.
- Dit imposante groenbeeld verdwijnt als deze oude monumentale bomen worden gekapt.
- En voor degene die graag rekenen, volgens de uniforme methode waardebepaling bomen zou elke om te kappen boom € 100.000 waard zijn.
Samengevat: de natuurwaarden van de bomen en beleving van de inwoners en bezoekers zijn voor GroenLinks doorslaggevend.
GroenLinks spreekt zich uit tegen het kappen van deze beuken en lindes langs de oprijlaan van kasteel Marquette.