De 1e avond van de tweeluik over de Voorjaarsnota zit er op. De fractie GroenLinks heeft haar visie hierop laten schijnen. Hier volgt deel 3.
Gespecialiseerde Jeugdhulp
Ook wij zien uit naar de evaluaties van de verschillende pilots die betrekking hebben op preventieve jeugdhulp. Wij zijn blij dat er ook voor 2020 extra middelen ingezet zullen worden. Toch is er grote zorg met betrekking tot de gespecialiseerde Jeugdhulp. Organisaties dreigen door het financiële ijs te zakken. Faillissementen dreigen (Kenter – Lijn5). En daar waar in de huishoudelijke zorg kennelijk grote winsten gemaakt worden, zijn kinderen met zeer complexe zorgvragen straks de dupe van financiële tekorten in de instelling waar zij verblijven of intensieve zorg van ontvangen. Voor de meest kwetsbare kinderen MOETEN wij kunnen garanderen dat zij de zorg krijgen die zij nodig hebben. Dit betekent dan ook dat wij van dit college verwachten dat zij met deze instellingen in gesprek gaan. Dat dit college, samen met de colleges van Beverwijk en Velsen, zich op de hoogte stelt van het aantal kinderen dat uit de IJmond komt het risico lopen op het beëindigen van de zorg in deze instellingen. Dat zorg voor deze kinderen gegarandeerd blijft. Dat er samen met instellingen gekeken wordt naar oplossingen om faillissement te voorkomen en dat er net als bij de huishoudelijke zorg de “Algemene Maatregel van Bestuur Reële kostprijs” geldt voor de jeugdzorg.
Want een tarief betalen van ongeveer 140 euro om een kind 4 uur behandeling te bieden, is absoluut NIET reëel. Wij maken ons buitengewoon veel zorgen. Het is vijf voor twaalf.
Bijstand/schuldhulpverlening
In de memo “voortgang actiepunten Coalitieakkoord 2018”, wordt aangegeven dat er onderzoek naar versimpeling van Armoedebeleid en Bijzondere bijstand gedaan wordt. Dit juichen wij toe, want de uitvoeringskosten zijn hoog en wat ons betreft moet er zoveel mogelijk geld beschikbaar zijn voor de mensen die gebruik maken van de bijstand. De fractie van GroenLinks Heemskerk zou aandacht willen vragen voor schuldhulpverlening. Het is door documentaires als “Schuld” duidelijk geworden hoe moeilijk het is om uit schulden te komen. Schulden zijn eerder opgebouwd dan dat geld verdiend wordt. Eenmaal in de schulden en je komt er bijna niet meer uit. Bewindvoerderskosten komen er ook nog een bij en voor je het weet wordt het ene gat met het andere gevuld. In Heemskerk wordt er via het Noodfonds hulp geboden. Dat is mooi. Dat is fantastisch. Vrijwilligers die voor een schamele 7.500 euro per jaar, ondersteuning bieden aan financieel kwetsbare inwoners. Ook via Socius kan hulp bij financiële problemen geboden worden. Maar om uit de cirkel te komen van het ene gat met het andere gat vullen en nog hoger oplopende schulden te voorkomen, denkt dat de fractie van GroenLinks Heemskerk er goed aan te doen om via een motie voor te stellen onderzoek te doen naar een andere manier van Schuldhulpverlening. Hiertoe dient GroenLinks een motie in.