Op 24 mei was er in de Johanna’s Hof in Castricum een bijeenkomst van verontruste burgers over de bomenkap in de Noord-Hollandse duinen en het projectteam Balans natuur en recreatie. Hierbij waren verschillende burgerinitiatieven, vertegenwoordigers van gemeentelijke partijen en gewone vrije tijd recreanten aanwezig, die tekst en uitleg vroegen bij vertegenwoordigers van de Provincie, boswachters en PWN.

Een econoom van de provincie legde het ontstaan en de werkwijze, nut en doel van Natura 2000 uit en hoe dit project door Europa gedeeld en gedragen wordt. Vooral zijn uitleg over dat te veel stikstof in de bodem onnatuurlijk is en de duinen hierdoor gras en boslandschappen worden en de economie hierdoor op slot gaat, was voor velen een moment om direct vragen te stellen. Gaat het hierbij om de natuur of om de economie. Welk nut heeft het massale kappen van bomen? En waarom worden de burgers en gemeentes hier niet of onvolledig over geïnformeerd?

De heer Koen Verstand van de provincie vertelde dat er een goed bezochte bijeenkomst is geweest in het verleden (voordat de bomenkap begon), waarin alles uitgelegd werd. Helaas kon een initiatiefnemer tegen de bomenkap vertellen dat het toen hoofdzakelijk boswachters waren, die hierbij aanwezig waren en ongeveer 5 verdwaalde burgers. En dat dit geen definitie van een goed bezochte bijeenkomst is. Verder werd tijdens de interventies duidelijk dat ook statenleden de werkwijze vaak onduidelijk vinden (in 2007 bijvoorbeeld waren veel plannen nog niet concreet uitgewerkt, maar moesten zij wel hierover gaan beslissen). Gemeenten buitengesloten worden bij de besluitvorming en de gewone burger zich niet gehoord voelt. De communicatie bleek steeds onduidelijk en onvoldoende, besluitvorming op lange termijn voor de meeste mensen niet te overzien en wens van de gewone burger om in een vertrouwde omgeving te recreëren niet belangrijk. Het lijkt een belangrijke taak voor de provincie om te werken aan hun communicatieve vaardigheden en ook PWN zal opnieuw moeten kijken hoe zij hun informatie gaan delen. Helaas blijken nog PWN, noch de provincie er iets voor te voelen om hun besluiten te heroverwegen en een pas op de plaats te doen.

Wij van GroenLinks Heemskerk hopen samen met velen, dat er in 2021 nog bomen over zijn als de tweede kap fase gaat beginnen en zullen ons blijven inzetten om zo veel mogelijk gezond boombestand in de duinen te behouden.