In veel gemeentes verdwijnen hierdoor voorzieningen. Zwembaden sluiten, wijkpunten worden gesloten, bibliotheken gaan dicht. In Heemskerk is dit gelukkig niet het geval. In onze gemeente zetten we juist in op investeringen in het sociale domein om daar later mee te besparen. We zetten in op een uitbreiding van praktijkondersteuners, zodat we jongeren hulp kunnen bieden voordat er zware zorg nodig is, we vergroten de zelfredzaamheid van ouderen met het programma powerful ageing en we zetten in op doorontwikkeling van het serviceplein waarmee betere hulverlening geregeld kan worden. De sociale partners kunnen namelijk dan snel naar elkaar verwijzen.  

Met bezuinigingen door te investeren kunnen we bijna alles wat de gemeente doet in stand houden. We hoeven dus ook niet, zoals Liberaal Heemskerk voorstelde, geld weg te halen bij het cultuurhuis.  

Bezuinigen door te investeren: dat kan gewoon in Heemskerk. Daarom was het verbazingwekkend dat de rechtse oppositie met een motie van treurnis kwam. Ze vonden het proces niet transparant genoeg, maar er was een reservelijst waaruit ze alternatieven hadden kunnen halen en we spraken met elkaar wel veertien keer over de ombuigingen waarbij de informatie steeds op tafel heeft gelegen. De motie werd dan ook met een grote meerderheid verworpen. 

Natuurlijk blijft GroenLinks de ombuigingen wel kritisch volgen. Neem bijvoorbeeld het zogenaamde ‘kantelen van scootmobielen’ waar de PvdA kritische vragen over heeft gesteld. We houden in de gaten of deelscootmobiels niet de bewegingsvrijheid van de mensen die daar gebruik van moeten maken te veel gaat inperken. 

Ook diende GroenLinks een motie in om de veiligheid te waarborgen bij het uitzetten van straatverlichting. Minder lichtvervuiling moedigen we natuurlijk aan, maar daarbij moeten we wel goed nadenken over waar we de lichten uitdoen. Zo houden we Heemskerk toegankelijk voor iedereen.